Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Οργάνωση συνταγών : Η αναζήτηση...

Ελεγα την προηγούμενη εβδομάδα για την αναζήτησή μου μιας πετυχημένης μεθόδου οργάνωσης συνταγών και για τους πόσους πολλούς τρόπους βρήκα για να κάνω κάτι τέτοιο. Είναι να χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο που τόσα χρόνια δεν είχα κάνει αυτό το βήμα, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Στους ψηφιακούς τρόπους οργάνωσης δεν θα αναφερθώ, καθώς δεν είναι κάτι που θα χρησιμοποιούσα (χωρίς να σημαίνει οτι είναι κατώτεροι), έτσι τους κοίταξα εντελώς στα πεταχτά.

Την κλασική μέθοδο "μολύβι και χαρτί" όμως την έψαξα παραπάνω. Κυρίως αν όχι κατ'αποκλειστικότητα σε ξένα site. Τι να πω.... Την οργάνωση συνταγών την έχουν αναδείξει σε επιστήμη! Δεν με πολυαπασχόλησαν τα έτοιμα κιτ (αν και υπάρχουν πάρα πολλά) γιατί εκτός του οτι θα μου ερχόταν ο κούκος αηδόνι για να τα αγοράσω μου στερούσαν και την χαρά της δημιουργίας. 'Ολα τα παράκατω που γράφω είναι λύσεις που πέρα από "αγοραστές" μπορούν να γίνουν και με "φτιάξτο μόνος σου"

1η μέθοδος: Κουτιά με κάρτες συνταγών


πηγή: www.countryliving.com (Έχει και οδηγίες για το πως μπορείς να το φτιάξεις)

Φανταστικά κουτιά με κάρτες συνταγών κυρίως 10x15. Πολύ όμορφη σαν λύση, άσε που μπορείς να έχεις το κουτί και πάνω στον πάγκο της κουζίνας γιατί είναι τόσο κουκλίστικα που τα χρησιμοποιείς και για διακόσμηση.
Σαν λύση για μένα έχει κάποια μειονεκτήματα και για αυτό δεν την προτίμησα.
Το μέγεθος της κάρτας το βρίσκω αρκετά μικρό. Εκτός και αν μιλάμε για συνταγές τόσο πολύ χρησιμοποιημένες που απλά θες κάποια επιγραμματικά στοιχεία (πχ ακριβή υλικά) για να στις θυμίσουν. Επιπλέον δεν μου δίνουν λύση για το τι θα κάνω όλα αυτα τα αποκόμματα με συνταγές που έχω μαζέψει. Θα καθίσω να τις αντιγράψω σε κάρτες? Και αν δεν μου αρέσει τελικά η συνταγή? Τσάμπα τόσος κόπος και χρόνος? Το να φτιάξω πρώτα την συνταγή και να αποφασίσω αν θα την κρατήσω έτσι ώστε να την καθαρογράψω με αφήνει σχεδόν στην ίδια κατάσταση με αυτή που ξεκινάω. Χάος από συνταγές...

2η μέθοδος: Φωτογραφικά άλμπουμ

πηγή: etsy

Παρόμοια μέθοδος με την παραπάνω. Εχει βέβαια το πλεονέκτημα ότι μπορείς να βρεις άλμπουμ και για μεγαλύτερο μέγεθος από 10x15, για παράδειγμα 13x18. Επίσης τα αποκόμματα των περιοδικών μπορούν να μπουν στην θήκες των φωτογραφιών. Αν όχι αυτούσια τουλάχιστον με λίγη χαρτοκοπτική κάτι μπορείς να κάνεις.
Τα μειονεκτήματα επίσης παράμοια με την μέθοδο του "κουτιου". Άσε που αν η συνταγή πιάνει και την πίσω σελίδα θα πρέπει να βγάζω την κάρτα ή το απόκομμα για να δω την πίσω μεριά. Επιπλέον οι θέσεις των συνταγών θα πρέπει να ψιλοπαραμένουν σταθερές εκτός και αν έχω την όρεξη (που δεν την έχω) να τις ξαναοργανώνω σε τακτά διαστήματα όταν δηλαδή καλύπτονται οι κενές θέσεις κάποιας κατηγορίας. Γιατί το να υπολογίσω από την αρχή τα παραραίτητα κενά ανά κατηγορία το βρίσκω απίθανο. Βέβαια θα μπορούσα ίσως να φτιάξω πολλαπλά αλμπουμ ανά κατηγορία ή κάτι τέτοιο. Αυτό όμως δημιουργεί ή θα δημιουργήσει μελλοντικά πρόβλημα χώρου. Και η ιδέα είναι να οργανώσω τις συνταγές μου όχι να τις ψάχνω (οργανωμένα ναι μεν) σε περισσότερα μέρη!

3η μέθοδος: Τετράδιο συνταγών
Όλοι όσοι είχαν κάποιο τετράδιο συνταγών σαν εμένα όταν ξεκίνησαν την συλλογή/καταγραφή των συνταγών τους είπαν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ. Εκτός και αν έχουν βρει κάποιον τρόπο να χρησιμοποιούν τα τετράδια με αποτελεσματικό τρόπο έχοντας και τα γνωστά αποκόμματα που ξεφυτρώνουν από παντού και εμένα μου διαφεύγει. Αν ναι παρακαλώ πείτε το και σε μένα!

4η μέθοδος: Ντοσιέ με διαφάνειες.
Τα γνωστά ντοσιέ παρουσίασης με τις σταθερές διαφάνειες. Αν θυμάμαι καλά ξεκινάν από 10 διαφάνειες και φτάνουν τις 100. Δλδ μπορείς να βάλεις (αν μιλάμε για ολοσέλιδη συνταγή) από 20 έως 200 συνταγές. Και αν δεν είναι ολοσέλιδη η συνταγή αλλά βάζεις 2 συνταγές ανά σελίδα ο αριθμός διπλασιάζεται!
Πολλά τα καλά αυτής της μεθόδου αλλά έχει και αυτή το μειονέκτημα των "σταθερών" θέσεων των συνταγών. Εκτός και αν δεν σε νοιάζει και τόσο η κατηγοριοποίηση όπως εμένα και τις θες τις συνταγές σου και λίγο μπερδεμένες. Σε αυτή την περίπτωση είναι μια πολυ καλή λύση (και από τις πιο φθηνές μην σου πω).

5η μέθοδος: Ντοσιέ συνταγών
 

 
πηγή: craftystaci

 Και ναι τελικά παρόλη την αναζήτησή  μου ξαναγύρισα στην μέθοδο που χρησιμοποιούσα (ανεπιτυχώς ομολογουμένως) εδώ και κάποια χρόνια. Αυτή την φορά όμως είμαι αποφασισμένη να την κάνω να δουλέψει (αλλιώς είπαμε θα δουλέψει ανακύκλωση).
Κάτι που παρατήρησα είναι ότι όλα τα ντοσιέ που χρησιμοποιούσαν είχαν 3 κρίκους. Πάνω, κάτω και στην μέση. Στην Ελλάδα τέτοιο ντοσιέ δεν έχω δει ποτέ, αλλά φαντάζομαι και αυτοί με τους 4 κρίκους την ίδια ακριβώς δουλειά κάνουν. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα ντοσιέ με 2 κρίκους. Θα μου πεις τους είχες ήδη και δεν τους αγόρασες επί τούτου. Σωστό αυτό αλλά και να αγόραζα πάλι με 2 κρίκους θα έπαιρνα. Δεν φταίω εγώ που όσα ντοσιέ έβρισκα χαριτωμένα είχαν 2 κρίκους.
Το μειονέκτημα όμως των 2 κρίκων είναι οτι δεν κρατάν τις σελίδες και τόσο σταθερές. Και όταν το ντοσιέ το αποθηκευεις όρθιο οι σελίδες γλιστράνε προς τα κάτω. Εκτός και αν χρησιμοποιείς κλασέρ που έχουν αυτό το έλασμα για να μένουν σταθερές οι σελίδες. Αλλά χαριτωμένο κλασέρ με έλασμα πέρα των χρωματιστών για γραφείο δεν έχω δει. Άκυροι λοιπόν οι 2 κρίκοι. Κρίμα και είχα σταμπάρει ένα πολυ χαριτωμένο ντοσιέ με cupcakes.
Κάτι άλλο που είδα είναι ότι χρησιμοποιούσαν πολύ διαφανείς θήκες. Καλά τέτοιες είχα και εγώ. Χρησιμοποιούσαν όμως και διαφάνειες που μπορείς να βάλεις την γνωστή πλέον κάρτα 10x15. Χμ ενδιαφέρον. Όπως έχω ξαναπεί την θεωρώ μικρή σαν διάσταση, αλλά για καλή μου τύχη βρήκα διαφάνεια που χωράει 2 Α5 ανά σελίδα. Τώρα μάλιστα αυτή είναι μια χορταστική διάσταση για τις μεγαλύτερες ή πιο αναλυτικές συνταγές!
Ανακάλυψα επίσης που είχα χάσει το παιχνίδι με τον αρχικό ντοσιέ μου. Στην κατηγοριοποίηση και των διαχωρισμό τους. Μέχρι τώρα είχα χωρισμένες τις συνταγές μου στις εξής βασικές κατηγορίες: ορεκτικά, κυρίως, διάφορα φαγητά (πχ σαλάτες, σούπες) και σε διαφορετικό ντοσιέ τα γλυκά. Όλα αυτά χωρίς ιδιαίτερη σειρά. Για παράδειγμα στα κυρίως έβρισκες και δοκιμασμένες και αδοκίμαστες συνταγές ανακατεμένες χωρίς έστω ένα σελιδοδείκτη έτσι για τους τύπους. Ήξερα ότι στην αρχή του ντοσιέ θα βρω τα ορεκτικά, στην μέση τα κυρίως και στο τέλος τα υπόλοιπα. Όταν πρόσθετα μια καινούργια συνταγή απλά άνοιγα τον ντοσιέ στην αντίστοιχη γενική θέση και έβαζα τη νέα διαφάνεια.
Άντε μετά να βρεις το χοιρινό με δαμάσκηνα που είχες φτιάξει κάποτε και θες να ξαναφτιάξεις. Γιατί γιατί γιατί δεν τα είχα χωρίσει σε κατηγορίες και δεν είχα βάλει σελιδοδείκτες τόσα χρόνιααααα. Α ναι, γιατί όταν το πρωτοέφτιαξα ήθελα απλά να μπουν οι συνταγές κάπου μαζεμένες και να φύγουν από τον φάκελο με λάστιχο που ήταν.

Πήρα νέες ιδέες, εντόπισα τι λάθη είχα κάνει και δεν λειτουργούσε η μέθοδος και με ανανεωμένη όρεξη και ξεκάθαρο πλάνο ξεκίνησα την δημιουργία του ντοσιέ συνταγών μου vol 2.
Για να δούμε τι θα καταφέρω αυτή την φορά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου