Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Οργάνωση συνταγών: Η λύση...

Ουφ τελείωσα. Οκ έχω ακόμα πράγματα να κάνω αλλά το μεγαλύτερο μέρος τελείωσε και ότι έχει μείνει μπορεί να γίνει σταδιακά και με το πάσο μου.

Φιλική συμβουλή: προσπάθησε να δεις από νωρίς ποιος τρόπος οργάνωσης συνταγών σε βολεύει ή υποψιάζεσαι ότι θα σε βολέψει μετά από κάποια χρόνια που θα έχεις αρκετές συνταγές. Έτσι δεν θα πνιγείς από τον όγκο της δουλειάς (και των συνταγών) γιατί θα προσθέτεις τις συνταγές σου σταδιακά και με τάξη.
Αν τελικά σε πάρει η χιονοστοιβάδα των συνταγών και πελαγώσεις, όταν τελικά κάνεις το βήμα να τις οργανώσεις ΜΗΝ το κάνεις μια και έξω. Πολύ κουραστικό πίστεψέ με!

Μετά κόπων και βασάνων...

Ταντααααααά! Τα δικά μου, φτιαγμένα από τα χεράκια μου και χωρισμένα καταπώς με βολεύουν ντοσιέ συνταγών!

Τα βήματα και αναλυτική παρουσίαση (τόσο κόπο έκανα να μην το παινευτώ?)

1) Αρχικά αγοράζουμε τους ντοσιέ ή τον ντοσιέ μας
Διάλεξα 4 κρίκων για μεγαλύτερη σταθερότητα των σελίδων και με θέση για εξώφυλλο και ράχη, γιατί ήθελα να μπορώ ναι "παίξω" με το εξώφυλλο. Επέλεξα αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος ντοσιέ από αυτό που χρειάζομαι αυτή την στιγμή έτσι ώστε να με καλύψει για αρκετό καιρό ακόμα (αν είμαι τυχερή για χρόνια ολόκληρα-αν και τώρα πια θα είναι εύκολο να φτιάξω και επιπλέον ντοσιέ αν χρειαστεί καθώς η βασική προεργασία έχει ήδη γίνει). Πήρα 2 ντοσιέ γιατί είχα ήδη αποφασίσει να τους χωρίσω σε φαγητά και γλυκά.

2) Φτιάχνουμε το εξώφυλλο
Μπορεί να λένε να μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, άλλα όσο να πεις ένα ελκυστικό εξώφυλλο είναι πολύ καλύτερο από ένα αδιάφορο. Πόσο μάλλον κάτι που θα βλέπεις πολύ συχνά και για χρόνια. Επέλεξα κάτι πολύ απλό. Ουσιαστικά είναι απλά μια λευκή σελίδα με κομμένα γράμματα από ένα μπλοκ χειροτεχνίας που είχα από γνωστό παιχνιδομάγαζο. Θα μπορούσα να εκτυπώσω κάποιο εξώφυλλο καθώς βρήκα πολλά templates στην αναζήτηση που είχα κάνει αρχικά, αλλά τελικά αποφάσισα να το κάνω πιο "χειροτεχνία". Τα εξώφυλλα είναι κοινά και για τα 2 ντοσιέ. Τις ράχες όπως βλέπετε τις έκανα διαφορετικές για να ξεχωρίζω τα φαγητά από τα γλυκά.


3) Σε ένα πρόχειρο χαρτί χωρίζουμε σε ποιές και πόσες κατηγορίες και με ποιά σειρά θέλουμε να έχουμε τις συνταγές μας.
Οκ το παραδέχομαι ίσως και να το παράκανα λιγουλάκι. Αλλά για μένα άξιζε. Τώρα θέλω να φτιάξω πχ κοτόπουλο, πάω στην καρτέλα με τις αντίστοιχες συνταγές. Το ίδιο και με τα γλυκά, πχ τρουφάκια. Για τις κατηγορίες με βοήθησε και η κατηγοριοποίηση που έχουν οι συνταγές της παρέας. Μιας και είναι ένα site που χρησιμοποιώ και με έχει βολέψει το πως χωρίζει τις συνταγές, τι πιο εύκολο και πιο λογικό (για μένα τουλάχιστον) να έχω τον ίδιο ή έστω παρόμοιο διαχωρισμό και στα ντοσιέ μου.
Οι κατηγορίες είναι:
Σάλτσες
Σαλάτες
Ορεκτικά
Σούπες
Πίτες
Ρυζότο
Ζυμαρικά
Όσπρια
Λαχανικά
Μοσχάρι
Χοιρινό
Κοτόπουλο-Γαλοπούλα
Κιμάδες
Αρνί-Κατσίκι
Κουνέλι
Διάφορα (ότι δεν ανηκεί τις πιο πάνω κατηγορίες πχ κυνήγι)
Ποτά (συνταγές για λικέρ και κοκτέιλ)

Σοκολάτα (γιατί αξίζει μια κατηγορία από μόνη της)
Γλυκά κουταλιού
Μαρμελάδες
Με φρούτα
Τάρτες
Τρουφάκια
Τούρτες
Κορμοί
Κέικ
Μπισκότα
Κρέμες
Σιροπιαστά
Ζύμης
Σορμπέ
Διάφορα
Ζύμες (πχ ζύμη για πίτσα ή κρέπα)

4) Παίρνουμε τον αντίστοιχο αριθμό με τις κατηγορίες μας διαχωριστικά.
Χρησιμοποιήσα πλαστικά διαχωριστικά για να αντέξουν στην χρήση και έγραψα με μαρκαδόρο τις κατηγορίες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξεις διαχωριστικά αλλά βρήκα αυτόν τον πιο εύκολο, τον λιγότερο μπελαλίδικο και υποψιάζομαι και τον πιο φθηνό (ή έστω από τους φθηνότερους). Πήρα διαχωριστικά 5 θεμάτων γιατί αυτά ήταν με αρκετά μεγάλο "αυτάκι" για να μπορώ να γράψω άνετα.

5) Παίρνουμε τις διαφάνειες που μας βολεύουν.Πήρα κάποιες που χωράν κάρτες 10x15 από περιέργεια πιο πολύ και κυρίως τις διαφάνειες που χωράν 2 Α5. Τις βρήκα σαν διαφάνειες για φωτογραφίες. Και φυσικά τις κλασικές διαφάνειες Α4 που έτσι και αλλιώς είχα.


6) Βάζουμε στις διαφάνειες τις συνταγές μας και τις τοποθετούμε στην αντίστοιχη κατηγορία.Το ντοσιέ μας είναι έτοιμο! Τώρα μπορείς να προσθέσεις όσες νέες συνταγές τραβά η όρεξή σου. Αφού υπάρχουν ήδη οι κατηγορίες είναι πολύ εύκολο πλέον και χρειάζεσαι ελάχιστο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου